Seneler önce, henüz akıllı telefonlar yeni çıkmaya başladığı zamanlarda bir kâğıt gibi katlanan cam ekranlar bizim için gerçek ötesi bir tasarımdı. Ancak günümüzde katlanabilir teknolojinin gerçekleşmesiyle birlikte katlanabilir telefonlar hayatımızda yer almaya başladı. Artık hayatımızın her alanında bize eşlik eden telefonların, ihtiyaç ve isteklerimize göre şekil alması kaçınılmaz bir sonuçtur. Büyük boy ekranlardaki yüksek boy performans ile küçük boy ekranlardaki kolay taşınabilirlik özelliklerinin bir araya getirilerek katlanabilir telefonların yapılması da bu durumun bir sonucu olarak değerlendirilmektedir.
Katlanabilmekten daha çok bükülebilen bu telefonlar, esnek ekran teknolojisinin bir getirisi olarak günümüzde yaygınlaşmaya devam etmektedir. Özellikle Samsung tarafından çıkarılan Galaxy Z serisinin katlanabilir ekran formunun oldukça rağbet gördüğünü söyleyebiliriz. Dikey ve yatay olarak katlanabilen bu ekranlar sayesinde daha geniş ve rahat bir kullanım sunulmaktadır. Ekranları açıkken tablet formunda değerlendirebileceğimiz bu telefonlar, ekranları kapatıldığında kolayca taşınabilir bir parça olarak kullananların beklentilerini büyük oranda karşılamaktadır.
Katlanabilir Telefonların Ekran Özellikleri Nelerdir?
Katlanabilir akıllı telefonların ekran malzemeleri genellikle cam yerine plastik OLED ekrandır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bu plastik OLED ekranlar sayesinde akıllı telefonun bükülme yarıçapı korunabilmektedir. Geleneksel cam ekranlara göre çizilme ve darbelere karşı daha hassas olan bu ekran teknolojisi akıllı telefonların sınırlarını genişleten bir uygulamadır.
Katlanabilir telefonların iç kısımları normal bir cihaz kullanımını sunarken, telefonun kapalı olduğu durumlarda kapak üzerinden de etkileşim sağlayabilme imkânı sunulmaktadır. Kapaklı bir formda üretilen bu telefon modelleri, dayanıklılık konusunda ilk zamanlarda akıllarda soru işaretine sebep olsa da günümüzde kendilerini kanıtladıklarını söyleyebiliriz.
Katlanabilir Akıllı Telefon Modelleri Nelerdir?
Katlanabilir teknolojinin ilk örneği 2006 yılında Polymer Vision tarafından üretilen Readius’tur. Okuyucu olarak da hizmet verebilen bu model aynı zamanda katlanabilir akıllı telefonların olabileceğinin de bir kanıtıdır. Bu modelin ardından 2011 yılında Kyocera tarafından üretilen Echo, çift dokunmatik ekranlı Android akıllı telefon olarak katlanabilir teknolojinin habercisi olmuştur.
2013’te Samsung tarafından çıkarılan Galaxy Note Edge, ince ve esnek OLED ekranlar sayesinde eğimli bir kısımla üretilen modellerden olmuştur. 2018 yılında ise LG Electronics, katlanabilir akıllı telefon için bir tasarım patenti aldığını bildirerek piyasadaki hareketliliği arttırmıştır. OLED ekranlı, katlanabilir ilk telefon modeli Kasım 2018 tarihinde Çinli Royole şirketi tarafından piyasaya sürülmüştür. Şubat 2019’da ise Samsung, Mobile World Congress’te ilk katlanabilir modeli olan Galaxy Fold’u resmi olarak tanıtarak sektöre girdiğini haber vermiştir.
Katlanabilir akıllı telefon konseptine ilgi duyan teknoloji şirketleri kendi model ve tasarım patentleriyle piyasayı yakalamak adına birçok model üretmeye devam etmişlerdir. Günümüzde kullanılan katlanabilir modellere örnek olarak ise, Oppo Find N, Huawei Mate X ve Huawei Mate X2, Galaxy Fold serisi ve modelleri, Microsoft Surface Duo ve Motorola Razr verilebilir.
İlk yorum yapan siz olun