Risksiz kar etme yöntemlerinden biri olan arbitraj, en temel anlamıyla bir şeyi bir yerden alıp başka bir yerde daha yüksek fiyattan değerlendirmeye verilen isimdir. Daha teknik bir açıklama yapacak olursak arbitraj, farklı piyasalarda fiyat farklılıklarından ve dengesizliklerinden yararlanarak alım satım işlemi yapmaktır diyebiliriz.
Oldukça kısa ömürlü bir işlem olan arbitraj bir yanda yakalanan bir fırsattır ve birkaç dakika sürmektedir. Bu süre içerisinde başka bir piyasadan alınan yatırım, daha yüksekten işlem gördüğü farklı bir piyasada kara çevrilerek satılır. Bu özellikleri açısından arbitraj işlemini genellikle hızlı değişim gösteren döviz ve hisse senedi piyasalarında başvurulan bir kazanç yöntemidir.
Arbitraj işleminde alım ve satım neredeyse eş zamanlı olarak gerçekleştirilir. Arbitraj karı olarak tanımlanan kavram ise alış fiyatı ve satış fiyatı arasındaki pozitif fark ve buna bağlı olarak gerçekleştirilen kazanca karşılık gelir. Arbitraj işlemi risksiz kazanç yöntemlerinden biri olsa da en zor kısmı yeterince hızlı olmaktır. Bu işlemde satışlar anlık bir durumdur bu nedenle doğru kazanç değerlerini kaçırmamak gerekir.
Ayrıca arbitraj her ay ya da her gün yapılabilen rutin bir işlem değildir. Piyasa işleyişindeki bozukluklardan ve olağandışı durumlardan beslenen arbitraj işlemi, ancak doğru fırsatlar yakalandığında gerçekleştirilebilir. Arbitraj işleminde doğru zamanda doğru işlemi yapabilmek için piyasada meydana gelmesi muhtemelen bozuklukları önceden değerlendirebilmeli ve bu bozukluk giderilmeden alım-satım işlemini gerçekleştirebilmelisiniz.
Arbitraj Nasıl Yapılır?
Arbitraj işlemini gerçekleştirebilmek için spot fiyat ve teorik fiyat arasında bir fark oluşması gerekmektedir. Bu iki değer arasında yeterince makas oluşabilmesi için ise aşağıdaki formül üzerinden hesaplamalar yapılır.
(Spot Fiyat-Vadeli Fiyat)/ Vadeli Fiyat = Dolaylı Kotasyon Para Birimi Faizi-Dolaysız Kotasyon Para Faizi
Bu formül ile birlikte arbitraj işlemini gerçekleştiren kişi arbitraj oranını belirler ve işlem sonucunda elde edilecek karı tahmin etmiş olur. Yatırım ürününe göre farklılık gösterebilen bazı durumlar olsa da asıl hedef, arbitraj oranı üzerinden kar edebilmektir. En çok gerçekleştirilen arbitraj yatırımları arasında ülkeler arasında farklılık olabilme ihtimaliyle birlikte altın ve dövizden bahsedebilmek mümkündür. Güncel yöntemler arasında son dönemlerde piyasayı yakından ilgilendiren kripto paralar üzerinde de arbitraj yapılabildiğini söyleyebiliriz.
Döviz Arbitrajı Nasıl Yapılır?
Döviz arbitrajı üçgen işlem olarak da bilinen ve üç unsur içeren bir arbitraj yöntemidir. Bir örnekle net bir şekilde açıklamak gerekirse sabit döviz değerleri üzerinden konuştuğumuzu söyleyelim. Güncel piyasaya göre şu an; 1 Euro=16,28₺, 1 Sterlin=19,30₺ ve 1 Euro=0,84£.
Elimizdeki 500₺ ile yaklaşık olarak 30,7€ aldığımızı düşünelim. Sonra bu 30,7€ ile 36,6£ alalım. Elimizde 500₺’den gelen dönüşüm işlemleri sayesinde 36,6£ olmuş oldu. Mevcut piyasada vakit kaybetmeden bu Pound dövizini bozdurursak yaklaşık olarak 706,4₺ almış oluruz. Ve baştaki paramıza göre 206,4₺ kadar karımız olmuş olur.
Yorumlar kapatıldı.