İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Otonom Teknolojiler Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?

Teknolojide yaşanan gelişmeler ve dijital dönüşümün hızlanmasıyla birlikte otonom sistemlere yönelik oluşturulan AR-GE çalışmaları da hız kazanmış durumdadır. Yarı otonom ya da tam otonom sistemler, hata payını en aza indirerek hayatı kolaylaştırıyor ve hızlı reaksiyon verebiliyor. Peki, otonom teknolojiler hayatımızı nasıl değiştirecek? İnsan müdahalesi olmadan, üzerinde yer alan farklı algı teknolojileri ve sensörler sayesinde verilen görevi en düşük hata payı ile yerine getiren, kendi kendine karar verme yetisi bulunan teknolojiler, otonom sistemler olarak ifade edilmektedir. 5G teknoloji ile birlikte gelişen nesnelerin interneti (IOT), otonom sistemlerin bir adım daha öne çıkmasını sağlamıştır. Başta otomotiv olmak üzere birçok alanlarda otonom sistemler 5G teknolojileriyle birlikte kullanılmaya başlandı. Otonom sistemlerin gelecekte yeni iş kollarıyla da entegre bir şekilde çalışacağı öngörülmektedir. 

Uzmanlara göre bu sistemin en önemli avantajı hızlı reaksiyon göstererek hata payını en aza indirmesi ve bir insana kıyasla daha az hata yapması. Bu noktada insan hayatının risk içerisinde olduğu iş alanlarında otonom sistemler AR-GE çalışmalarıyla desteklenmektedir. Robotik bir şekilde otonom sistemler toplamda 5 aşamadan oluşmaktadır. Algılama, konumlama, planlama, kestirim ve kontrol olarak ifade edilebilir. Geliştirilen robotik otonom sistemler tüm aşamalarda güvenliği en üst seviyelere çıkarmaktadır. Otonom sistemler tek başına karar verebilme yeteneğinin ve tehlikeli işlerde çeşitli görevlerde bulunmasının yanı sıra enerji tasarrufu yönünden de verim sağlamaktadır. Bu noktada çevre dostu olacak şekilde tasarlanan otonom sistemler önem kazanmaktadır. 

Otonom Sistemler Nedir?

Otonom sistemler, dinamik olarak değişen ve beklenmedik durumlar karşısında insan müdahalesini en aza indirgeyen ya da hiçbir insan müdahalesi gerektirmeyen akıllı niteliklere sahip fiziksel sistemlerdir. Otonom sistemler, fiziksel bir dünyada çalışmak adına iletişim, algı ve harekete geçirmeyi birleştirme özelliği bulunan sistemlerdir. Toplumsal fayda sağlamak üzere birçok otonom sistemler öngörülmekte ve önerilmektedir. Bu tür otonom sistemlerin bizi daha güvenli ve konforlu kılması beklenmektedir. Günlük işlerin ise daha verimli bir şekilde yapılması öngörülür. Ayrıca insanlarla etkileşimde bulunması beklenen otonom sistemler şeffaf ve etik bir şekilde bunu gerçekleştirecektir.

Otonom sistemlerin çok çeşitli durumlara göre güvenilir olarak hareket etmesi gerekmektedir. Sistemlerin beklenmedik bir durumla karşı çıkması, hataların önceden öngörülmesi ve üstesinden gelinmesi, akıllı bir biçimde benzersizliklerle başa çıkması ve elde ettiği tecrübelerden öğrenmesi gerekmektedir. 

Otonom Araçlar Nasıl Çalışır?

Otonom teknolojiler hayatımızı nasıl değiştirecek sorusuna yanıt verirken aynı zamanda otonom araçlar nasıl çalışır sorusuna da yanıt vermemiz gerekmektedir. Otonom araçlar, sistemin çalışması için aktüatörlerden, sensörlerden, güçlü işlemcilerden ve yapay zekâ algoritmalarından faydalanmaktadır. Kendi kendine hareket eden otomobiller, aracın farklı bölümlerine yerleştirilmiş olan sensörlerden gelen birtakım verilere dayanarak çevre haritası oluşturmaktadır. Otonom araçlarda yer alan radar sensörleri araç konumunu izlemektedir. Video kameralar yardımıyla trafik ışıkları algılanır. Yol işaretleri bu sayede okunur. Diğer araçları takip ederek yayaları da ayrıca tespit ederler. Sensörler mesafeleri ölçmek, yol kenar durumunu tespit etmek, şerit işaretlerini tanımlamak için kullanılmaktadır. Tekerleklerde bulunan sensörler ise park eylemi için kullanılmaktadır. Yapay zekâ teknolojileri sayesinde yukarıda bahsedilen otonom sistemlerde bulunan sensörler yönetimi sağlanmaktadır. Kendi kendine hareket eden ve sürüş kontrolü sağlayan otomobil geliştiricileri, otonom bir şekilde sürüş yapabilen sistemleri oluşturmak adına sensörlerden gelen birtakım verileri makine öğrenimi ve yapay sinir ağlarıyla işlemektedir. Otonom bir araba, çevresini maksimum verimlilikle algılayabilen ve insan müdahalesi gerektirmeyen çalışabilen bir araçtır. Bu nedenle otonom sistemlerde otomotiv sektörü ön plana çıkmaktadır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın