İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Teknolojinin Eğitime Faydaları

Hayatımızın birçok alanında, gelişen teknolojinin olumlu ve olumsuz etkilerini  yaşamaktayız. Spordan iş hayatına, kurumsal hayattan şirketlerin iş akışına kadar pek çok alanda teknoloji hayatımızı derinden etkilemektedir. Tüm bunlarla beraber, büyüme ve gelişmenin ortasında olan çocukların eğitim hayatı da bizimki kadar ve hatta daha fazla bir şekilde teknoloji ile etkileşim halindedir. 

Etkili eğitim hayatının birinci amaçlarından biri, çocuğun öğrendiği bilgiyi özümsemesi ve mümkünse o bilgi ile pratik yapmasıdır. Ezber bir şekilde öğrenilen bilginin zaman içinde unutulmaya mahkum olduğu uzun yıllardan beri bilinmektedir. İşte teknoloji, eğitimde bu amaçları gerçekleştirmek için gelişmeye ve kullanılmaya başlanmıştır. Eğitim alan kişinin, aldığı bilgiye dair pratikler yapmasını ve daha interaktif bir katılımın sağlanmasına yardımcı olur. Teknolojinin eğitime faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Pandemi Sürecinde Teknolojinin Eğitimdeki Yeri Nedir?

Son dönemlerdeki pandemi gerçeği ile beraber teknoloji; eğitim alanında daha önemli bir konuma gelmiş oldu. Bu alanda ihtiyaçlara yönelik olarak hem iş hayatında hem de eğitim hayatında yapılan teknolojik gelişmelerde ciddi bir sıçramanın olduğunu söyleyebiliriz. Bu mesafeli ve zor zamanlarda ise teknolojinin eğitim için ne kadar faydalı ve pratik olduğunu, geliştirilmeye müsait bir şekilde yeni denemelere açık olduğunu görmüş olduk.

Birçoğumuz ebeveyn ya da eğitim alan kişiler olarak, hayatımızda gerçekten teknolojiden faydalandığımız bir dönemi geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. Tüm bu tecrübelerin, faydaları destekler nitelikte somut kanıtlar olduğunu belirtebiliriz. 

Teknolojinin Eğitime Faydaları Nelerdir? 

Eğitimde teknoloji sayesinde eğitici ve öğretici videolar, eğitmenler tarafından hazırlanabilir. Eğitim esnasında durdurarak ve somut görsellerle açıklamalar yapılarak dersi desteklemek amaçlı olarak kullanılabilir. Ya da bu videolar bir bulutta depolanarak tekrar kullanılabilir ve öğrencinin rahatça erişmesine imkân verilebilir. Yüz yüze eğitim görme konusunda engelleri bulunan kişiler için, telekonferans yöntemi sayesinde mesafesiz ve etkili bir eğitim gerçekleştirilebilir. Farklı yerlerden, farklı deneyimlere sahip kişilerin bir araya gelerek tecrübelerini, bilgilerini ve eğitimlerini paylaşması söz konusu olabilir. 

Henüz geliştirilmeye devam edilen sanal gerçeklik alanı da, eğitim konusunda öncü gelişmelerden biridir. Teknolojik araçlarla insan zihinlerinde oluşturulan alanlar içerisinde aktif ve pratiğe dayalı eğitimler gerçekleştirilebilir. Eğitim alan kişi öğrendiği bilgileri denedikçe ve tecrübe ettikçe kendini daha iyi geliştirme imkânı yakalar. 

Tüm bu fırsatların faydalarını toplamak gerekirse, teknoloji eğitim alanında, zaman ve mekân kavramını bilindiklerin ötesine taşıyarak genişletir ve her yerde, her zaman eğitime ulaşmayı sağlar. Kavram derinliğine sahip olabilme konusunda gelişmiş uygulamalar ve araçları tecrübe edebilmeyi sağlar. Küresel bir eğitim ortamı sağlayarak iletişim teknolojilerinin eğitime entegre olmasına yardımcı olur. Ezbere dayalı öğrenmenin önüne geçerek, eğlenceli, verimli ve uygulamalı eğitimin gerçekleşmesini sağlar. Tüm bu faydaları ile birlikte herkesin eğitime ulaşmasına öncü olur ve daha az maliyet ile teknolojik eğitim elde edilebilir. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın